/
EN
/
TR
Yangze nehri

Yangtze Nehri Çin ve Asya’daki en uzun, dünyada Afrika kıtasındaki Nil Nehri’nden ve Güney Amerika’daki Amazon’dan sonra en uzun üçüncü nehirdir.  Yangtze Nehri’nin kaynağı, Çin’in güneybatısındaki Qinghai-Tibet Platosundaki Tanggula Dağlarının birinci dağı olan Geladandong Dağı’nın batısında yer almaktadır. Nehir batıdan doğuya doğru Qinghai, Tibet, Sichuan, Yunnan, Hubei, Hunan, Jiangxi, Anhui ve Jiangsu ve aynı zamanda da Şangay şehrinden geçerek akmakta, ve sonunda Doğu Çin Denizi’ne dökülmektedir. Nehir yaklaşık olarak 6,380 km uzunluğundadır ve  geleneksel olarak Kuzey ve Güney Çin’i bölen bir çizgi olarak kabul edilmektedir. Bölgedeki en büyük nehir olan Yangtze, tarihi, kültürel ve ekonomik açıdan Çin için önemlidir. Nehirdeki barajlardan bir tanesi olan Üç Boğaz Barajı dünyadaki en büyük hidroelektrik santralıdır.  

Yangtze Nehri isim olarak Yangzi Jiang’dan gelmektedir. Çince olan bu isim, Sui Hanedanı’nda zamanında nehrin aşağı kesimlerindeki özellikle de Yangzhou ve Zhenjiang arasındaki bölgelere verilmiştir. Çincede Yangzi Jiang, nehir için tarihi veya şiirsel bir isim olarak görülmektedir. Modern Çince ismi Chang Jiang’in kelime manası "uzun nehir" anlamına gelmektedir ve bazen İngilizce de bile kullanılmaktadır.


Nehir dünyanın en yoğun suyollarından biridir. Bu trafik büyük miktarlardaki kömürün yanı sıra imal edilmiş ürünlerin ticari nakliyatını ve yolcuları içermektedir. Kargo ulaşımı 2005 yılında 795 milyon tona ulaşmıştır. Nehir gezileri bir kaç gün sürmektedir, turizm endüstrisi Çin’de büyüdükçe, özellikle de muhteşem bir güzelliğe sahip olan Üç Boğaz bölgesi gittikçe daha da popüler olmaktadır.  Nehrin en etkileyici bölümü Yangtze Nehri’nin üç boğazıdır: Qutang Boğazı, Wuxia Boğazı ve Xiling Boğazı, hepsi birarada Sanxia veya Üç Boğaz olarak anılmaktadır.

Herkes İçin Çin Tarihi
AYLIK BÜLTENE
ÜYE OLUN
E-mail adresinizi göndererek, aylık bültenimize üye olabilirsiniz.
E-Mail:
Copyright CinTuru.com 2011