/
EN
/
TR
Suzhou

Suzhou, Jiangsu eyaletinin güneyinde, eski Büyük Kanal boyunca, Şangay’ın 80 km batısında yer almaktadır. Şehir yüzyıllar boyunca bahçeleri ile tanınmıştır. Bir Çin atasözü şöyle der: “Cennetin dünyadaki karşılığı Suzhou ve Hangzhou olmalıdır.” Şehir göller ve göletlerle doludur ve bunları da birbirlerine bir örümcek ağı gibi bağlayan kanallar bulunmaktadır, ve bütün bu kanallar boyunca gri kiremitli çatıları olan beyaz renkli evler bulunmaktadır.

Wu kültürünün beşiği olan Suzhou Yangtze Havzasındaki en eski kasabalardan biridir. İ.Ö. beşinci yüzyılda Wu, He Lu’nun Kralı tarafından bulunmuştur ve kral burayı krallığının başkenti yapmıştır. Kralın, yörenin meşhur yeri olan Kaplan Tepesi’ne gömüldüğü söylenmektedir. Kasaba şu anki ismini 589 yılında, Sui Hanedanı zamanında almıştır, ve Tang ve Song hanedanları zamanında oldukça gelişmiştir. Song Hanedanı zamanı kadar eski dönemde de Suzhou’nun yüzölçümü bugün olduğu kadardı. Şehrin bazı meşhur bahçeleri, Suzhou’nun ipek dokumacılığıyla bilinmeye başladığı o dönemde kurulmuştur.

Ünlü bahçelerin çoğu, 10. yüzyıl kadar eski bir dönemde yapılmış olmalarına rağmen halen bozulmamış haldelerdir ve bazılarının eski güzellikleri restore edilmiştir. Bu bahçelere yapacağınız bir gezi Çin’i ziyaret eden birinin keyif alacağı şeylerden biri olabilir.

Geçmişin eşsiz özellikleri bugünkü Suzhou’da halen korunmaktadır. Suzhou’nun, ‘akarsuları ve toprakları birbirine paralelken yan yana dizili sokakları ve nehirleri’ ile ikili satranç tahtası planı temel olarak bozulmamıştır. Sokaklarda dolaşırken, uzun tarihinin bu şehre verdiği cazibeyi hissedebilirsiniz.

Herkes İçin Çin Tarihi
AYLIK BÜLTENE
ÜYE OLUN
E-mail adresinizi göndererek, aylık bültenimize üye olabilirsiniz.
E-Mail:
Copyright CinTuru.com 2011