/
EN
/
TR
Pekin

Pekin dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkentidir. Efsanevi geçmişi olan şehir 21. yüzyılın geleceğini Dünyanın en büyük metropollerinden biri olarak karşılamaktadır. Pekin aynı zamanda, 1911 yılında cumhuriyetin kuruluşuna kadar Ming ve Qing hanedanı imparatorlarına ev sahipliği yapmıştır. Pekin, ülkenin politik, eğitim ve kültürel merkezidir ve bu yüzden tarihi alanlar ve önemli resmi ve kültürel enstitüleri barındırmaktadır. Pekin 2008 Yaz Olimpiyatlarına da ev sahipliği yapmıştır.  

Pekin’in kelime anlamı Çin’in uzun tarihinde senelerce oynadığı rol olan Kuzey Başkent’tir. Pekin’in uzun ve şanlı tarihi 400,000 yıl önce, Pekin İnsanının – Homo Sapiens’in ataları – bu bölgede yaşadığı dönem başlamıştır. 34 imparator bu şehirde yaşamış ve ülkeyi buradan yönetmiştir, ve ilk günlerinden beri önemli bir ticaret şehri olmuştur. Son 1,000 yılda, Pekin, 1151 yılında Jin Yönetimi altında (1115-1234) başkent haline geldiğinden beri Çin’in gerçek kültürel ve politik merkezi olmuştur. Yuan Hanedanı zamanında (1271-1368) Kubilay Han yönetimi altındayken çok kültürlü bir metropol haline gelmiştir. Şehrin bugün sahip olduğu kare plan, Ming Hanedanı zamanında (1368-1644) oluşturulmuştur. 1911’deki Devrimden sonra Pekin, daha da önemli politik bir şehir haline gelmiştir. 1 Ekim 1949 yılında, Tian'anmen’den, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve başkenti olarak Pekin ilan edilmiştir. Bugün şehir, tarihi ve modern mimarinin karışımından oluşmaktadır.

Xian, Luoyang, Kaifeng, Nanjing ve Hangzhou ile birlikte Pekin, Çin’in altı eski şehrinden bir tanesidir. Pekin, aynı zamanda Çin’in, merkeze doğrudan bağlı yarı-özerk dört belediyesinden bir tanesidir – diğer üçü Şangay, Tianjin, ve Chongqing’dir. Şehir 16,410 kilometre kareden fazla bir alanı kaplamaktadır ve nüfusu 20 milyonun üzerindedir. Kuzeybatısına doğru çok güzel tepeliklerle çevrilidir, ve güneyinde Kuzey Çin Ovası bulunmaktadır. Pekin’de şehri doğudaki Bohai Denizi’ne bağlayan beş nehir geçmektedir.

Şehir düzlüğü ve düzenli yapılarıyla meşhurdur. Şehir sınırları içerisinde sadece üç tepe bulunmaktadır (ünlü Yasak Şehir’in kuzeyindeki Jingshan Park’ında). Yasak Şehrin yapılandırılması gibi, Pekin’de de esas şekilleri dikdörtgen olan ve metropolün etrafını saran konsantrik "çevre yolları" bulunmaktadır.

Pekin Çin’in en ikonik abidelerine ev sahipliği yapmaktadır: Yasak Şehir ve Cennet Tapınağı eski Çin’in en çok bilinen sembollerindendir, Çin Seddi de başkentte yer almaktadır. Şehrin, son 10 yılda patlayarak gelişen mirası olan çirkin betonarme ve cam kanyonlarına rağmen modern mimari başarıları da oldukça etkileyicidir. Parıldayan Tiyatro binası ve CCTV merkez binasının modern mimarisi başkentin bilinen sembolleri haline gelmektedir.  

Modernleşme süreci eski Pekin’i büyük oranda yok etmiş olsa da, şehrin geleneksel geçmişi dar sokaklarında, avlularında, çay evlerinde ve tapınaklarında, ve eşsiz tarihi bölgelerinde halen hissedilmektedir. Bunların pek çoğu UNESCO Dünya Mirası bölgeleridir ve hepsi devlet koruması altındadır. Bunlardan herhangi birini veya hepsini Pekin turunuza dahil edin ve her şeyi yaşamış ve hikayesini eşsiz bir güzellik, cazibe ve güçle anlatan bu eski şehirden özel bir beğeniyle ayrılın.

Pekin Çin’deki en büyük kültürel şehirlerden biri olarak bilinmektedir. Pekin Opera gösterileri ve akrobasi grupları, o geleneksel eğlence şekillerini canlı tutmaktadır. Modern kulüpler ve diskolar Sanlitun bölgesinde yer almakta ve aynı zamanda şehrin her köşesinde bulunmaktadır.

Pekin, antikalar almak, pazarlarda gezmek ve şık alışveriş merkezlerinde alışveriş yapmak için şahane bir yerdir.  Pekin’in meşhur dört sanatı cloisonné (Jingtailan), fildişi ürünleri (Yadiao), yeşim objeleri (Yuqi) ve ve oyma lake ürünlerdir (Qidiao). Pekin’de çeşitli halk sanatları ve el sanatları da bulunmaktadır, bunların arasında sokaklarda satılan hamur veya kil figürler (Mianren veya Nianren), renkli uçurtmalar, enfes kağıt işleri, Çin düğümleri ve diğer birçok geleneksel el sanatları bulunmaktadır.

Çin’in başkenti olarak Pekin, Çin’in her yerinden gelen her tür gurme yemeğin odak noktası haline gelmiştir. Geleneksel Pekin yemeği olan fırında ördek, imparator mutfağı ve sıcak tencere yemekleri özel bir gece geçirmek isteyenler için pek çok yerel restoranın menüsünde ana yemekler olarak yer almaktadır. Ancak, diğer eyaletlerden pek çok insan başkente gelip yerleştiğinden, Kanton, Sichuan ve uluslararası mutfaklar gibi diğer yemek çeşitleri de Pekin restoranlarında bulunabilen yemekler arasına girmiştir.  Artık, basit yemeklerden oldukça egzotik yemeklere kadar çok çeşitli ve lezzetli yemekler bulmak mümkündür.

Herkes İçin Çin Tarihi
AYLIK BÜLTENE
ÜYE OLUN
E-mail adresinizi göndererek, aylık bültenimize üye olabilirsiniz.
E-Mail:
Copyright CinTuru.com 2011